​​De archetypes van ... Trevor Noah

​Credits: trevornoah.com

In de blogserie de archetypes van… analyseer ik de archetypes van bekende personen uit media, film, televisie of marketing. Aan de hand van hun case krijg je een actueel en concreet voorbeeld van hoe brand archetypes werken. In dit artikel bespreek ik de archetypes van Trevor Noah.

Brand Archetypes 

​Wat zijn brand archetypes? Een vaak voorkomende denkfout is dat archetypes persoonlijkheden zijn. Maar archetypes gaan dieper dan dat. Ik zal eerst kort iets uitleg over archetypes en brand archetypes voor ik het voorbeeld van Trevor Noah zal duiden.

wat zijn Archetypes?

Wie archetypes zegt, zegt Jung. Carl Jung was een Zwitserse psychoanalyticus die als eerste onderzoek deed naar archetypes en hun betekenis. Via de gesprekken met patiënten, ontdekte hij patronen in de menselijke psyche. Deze patronen vormen structuren in onze psyche en zitten in ons onderbewustzijn. Met andere woorden: op zielsniveau.
​Archetypes zijn oerkarakters die tijdloos en universeel zijn. Ze zitten onder het masker van onze identiteit: de buitenste laag die we laten zien. Dit identiteitsmasker is onze persoonlijkheid en zit op ego-niveau. De archetypes be-“zielen” onze persoonlijkheid.

​HOE herken je Archetypes?

Als archetypes geen persoonlijkheidstypes zijn maar patronen in onze ziel, hoe kan je ze dan herkennen? Je kan een glimp opvangen van archetypes in de gedragspatronen van mensen. Ze zijn het makkelijkst te detecteren in:
  • de thema’s waarover we vaak praten
  • bepaald woordgebruik
  • wat we vaak doen
  • de manier waarop we iets doen
  • wat ons drijft en motiveert
  • hoe onze look & feel eruit ziet
Je vindt archetypes terug in kunst, literatuur, opera, media, film en televisie. Maar het meest ​eenvoudig zijn ze te herkennen in sprookjes, mythes en verhalen. In de 21ste eeuw vertellen we deze verhalen niet meer rond het vuur, maar laven we ons aan een andere storytelling bron: Netflix series of Google Movies.

“​Archetypes zijn ​universele gedragspatronen die, eens we die ontdekt hebben, ons helpen anderen beter te begrijpen.”

​Over de auteur Delphine Ghekiere

Brand Imagineer. ​

​Als Archetype Mentor en beelddenker ben ik op missie om jouw verborgen potentieel, talent, verhaal en zielsmissie ​zichtbaar te maken. Lees hier meer over mijn verhaal.

>